Search for:
  • Home/
  • cégeladás/
  • Cégeladás menete, avagy 20 lépés a sikeres cégeladáshoz

Cégeladás menete, avagy 20 lépés a sikeres cégeladáshoz

Amikor egy vállalkozó úgy dönt, hogy régen dédelgetett cégét eladja, akkor általában nincs meg az ismerete a teljes folyamatot illetően, hiszen ritka az olyan vállalkozó, aki nem az első, hanem már a többedik Kft-t, céget adná el, függetlenül attól, hogy pár éve csinálja a vállalkozást vagy egy élete munkája van benne. Így a cégeladók többsége még nem vett részt cégeladás folyamatában, így nem ismeri az ezzel kapcsolatos lépéseket, tennivalókat és lehetőségeket.

Ehhez óriási segítség, hogy az Adequit 20 lépésben összefoglalta a cégeladás menetének és lépéseinek leírását, a lehetőség szerint könnyen érthető formában. Érdemes ezért elolvasni azokat a lépéseket, amelyek a döntéstől, az eladásig elvezetnek és összefoglalják a tulajdonos, vagy tulajdonosok tennivalóit.

Egy jól működő cégben, sok energia, éjszakázás, ünnepnapok és hétvégék vannak, amit persze minden vállalkozó átél. A rengeteg energia, idő, amire a tulajdonos sikerre viszi a vállalkozását, az mindig is megfizethetetlen. Ezért amikor eladásra kerül a cég, legalább olyan alapossággal kell ezt is végigcsinálni, hiszen tartozik minden tulajdonos magának is ezzel.

Ezért egyértelmű és alaposan megtervezett, átgondolt eladási stratégia a kívánatos. A legoptimálisabb persze az lenne, ha az eladás előkészítését már évekkel korábban el lehetne kezdeni annak érdekében, hogy a lehető legjobb üzletet lehessen belőle kihozni. A munkát kellő alapossággal kell elvégezni, és a céget ennek megfelelően végigvinni az eladás folyamatán.

A cégeladás menetének átfogó leírása nagyban segíti a tulajdonost, hogy ezt az összetett és adott esetben több szálon futó feladatot kellő hatékonysággal tudja véghezvinni. Az eladó cégek, Kft-k, tulajdonosok, cégeladási helyzetek, illetve a vevők, befektetők rendkívül változatosak. A cégeladás menete ezért nincs kőbe vésve, nincs egy minden helyzetre egyformán alkalmazható merev rendszere. Van viszont egy olyan kialakult folyamata, amely évtizedek, évszázadok alatt bevált és bizonyította a hatékonyságát. Ezeket a lépéseket követve kellő bizalom alakulhat ki az eladó és a vevő között.

A cégeladás menetének bemutatása az első részben a cég eladásra felkészülést és a magának a cégnek a felkészítését foglalja össze, majd a továbbiakban veszi sorra a hirdetést és foglalja össze a teljes folyamatot.