Search for:
  • Home/
  • aps-tiddim Home

aps-tiddim Home

APS-Tiddim

APS-Tiddim

Eladó cégek adásvételével kapcsolatos írások gyűjteménye

Eladó cégek egy helyen

Amennyiben egy tulajdonos nem szeretné a vállalkozását tovább folytatni, és úgy határoz, hogy eladja a cégét, akkor kézenfekvően az a kérdés merül fel, hogy melyik az a platform, amely kimondottan eladó cégek adásvételére specializálta magát. 

Az eladó vállalkozások tulajdonosai érthetően azt a platformot keresik az online térben, amely a legszélesebb körben, a legjobb feltételekkel nyújt erre a lehetőséget. Akik pedig eladó vállalkozások megvételén gondolkodnak, szintén ezen az oldalon tájékozódhatnak a számukra optimális befektetéshez. 

Olyan hirdetési oldalt érdemes keresni, ahol a szolgáltatások Magyarországra fókuszálva működnek, régiókra bontott lehetőséggel, ugyanakkor az Európai Unión belül rendelkezik kapcsolatrendszerrel.

Különböző funkciók állnak a céget eladók rendelkezésére. Különösen nagyobb értékű eladó cégek esetén magától értetődő, hogy a vállalkozás eladásakor az ügyfél megbízásából eljáró tanácsadó (tranzakciós tanácsadás) a saját neve alatt teszi közzé akár az eladást, és így széles potenciális vevői körhöz juttathatja azt el. Ugyanakkor az is lehetőség, hogy az eladó maga intézze az eladás folyamatát. Mindkét esetben az eladó behívhatja a folyamatba a már meglévő saját tanácsadóit is, illetve a hirdetéseket is intézheti az ügyvédje, vagy a könyvelője. Amennyiben ezzel nem szeretne élni, igényelheti az ebben jártas szakemberek közreműködését több területen. Így például tranzakciós tanácsadás, cégértékelés, cégeladás ügyvéd, adótanácsadás.

Tehát amennyiben azt fontolja, hogy eladja vállalkozását, akkor érdemes olyan szolgáltatót keresni, amely rendelkezik cégeladás szakértői háttérrel, és így segíteni tud a teljes cégeladás folyamatában. Ennek része, hogy a szolgáltató rendelkezzen tranzakciós tanácsadással. Az eladók érdekét is szolgálj, ha a hirdetési oldal a hirdetésekkel kapcsolatos ellenőrzést is végez. 

Ott érdemes eladni a céget, ahol a lehetőségek köre kedvezőbb, és ahol a szolgáltató szakmai segítséget is tud nyújtani igény esetén. További előny, hogy az eladó választhatja saját meglévő szakembereit is a lebonyolítás folyamán. 

Cégeladás menete, avagy 20 lépés a sikeres cégeladáshoz

Amikor egy vállalkozó úgy dönt, hogy régen dédelgetett cégét eladja, akkor általában nincs meg az ismerete a teljes folyamatot illetően, hiszen ritka az olyan vállalkozó aki nem az első, hanem már a többedik Kft-t, céget adná el, függetlenül attól, hogy pár éve csinálja a vállalkozást vagy egy élete munkája van benne. Így a cégeladók többsége még nem vett részt cégeladás folyamatában, így nem ismeri az ezzel kapcsolatos lépéseket, tennivalókat és lehetőségeket.

Ehhez óriási segítség, hogy az Adequit 20 lépésben összefoglalta a #######cégeladás menetének leírását, a lehetőség szerint könnyen érthető formában. Érdemes ezért elolvasni azokat a lépéseket, amelyek a döntéstől, az eladásig elvezetnek és összefoglalják a tulajdonos, vagy tulajdonosok tennivalóit. 

Egy jól működő cégben, sok energia, éjszakázás, ünnepnapok és hétvégék vannak, amit persze minden vállalkozó átél. A rengeteg energia, idő, amire a tulajdonos sikerre viszi a vállalkozását, az mindig is megfizethetetlen. Ezért amikor eladásra kerül a cég, legalább olyan alapossággal kell ezt is végigcsinálni, hiszen tartozik minden tulajdonos magának is ezzel. 

Ezért egyértelmű és alaposan megtervezett, átgondolt eladási stratégia a kívánatos. A legoptimálisabb persze az lenne, ha az eladás előkészítését már évekkel korábban el lehetne kezdeni annak érdekében, hogy a lehető legjobb üzletet lehessen belőle kihozni. A munkát kellő alapossággal kell elvégezni, és a céget ennek megfelelően végigvinni az eladás folyamatán.

A cégeladás menetének átfogó leírása nagyban segíti a tulajdonost, hogy ezt az összetett és adott esetben több szálon futó feladatot kellő hatékonysággal tudja véghezvinni. Az eladó cégek, Kft-k, tulajdonosok, cégeladási helyzetek, illetve a vevők, befektetők rendkívűl változatosak. A cégeladás menete ezért nincs kőbe vésve, nincs egy minden helyzetre egyformán alkalmazható merev rendszere. Van viszont egy olyan kialakult folyamata, amely évtizedek, évszázadok alatt bevált és bizonyította a hatékonyságát. Ezeket a lépéseket követve kellő bizalom alakulhat ki az eladó és a vevő között. 

A cégeladás menetének leírása az első részben az eladásra felkészülést és a cég felkészítését foglalja össze, majd a továbbiakban veszi sorra magát a hirdetést és mutatja be a teljes folyamatot.

3

3

#

#

APS-Tiddim dokumentációs projekt


Tetejére