Search for:

Mennyit ér az eladó cégem? EBITDA, aEBITDA és SDE

Az EBITDA, az aEBITDA és SDE olyan mérőszámok, amelyeket vélhetően azok a cégtulajdonosok használnak, akik korábban már vettek vagy eladtak céget, és a cégérték meghatározása során megismerhették ezen mérőszámok mögött lévő tartalmukat és pénzügyi jelentésüket. Azok sem biztos, hogy találkoztak ezekkel a kifejezésekkel, akik generációváltás, cégutódlás során lettek ügyvezető-tulajdonosok.

Ezek az eladó cégek értékének meghatározásához használt mérőszámok. Ezek a mérőszámok kiváló kiindulópontot jelentenek a cégértékeléshez, mivel részletes számításon alapulnak, így jól mutatják a cégek jövedelemtermelő képességeit. Fontos megjegyezni, hogy ezek a mérőszámok standardizáltak annyira, hogy összehasonlíthatóak lehetnek az adequit.com Private platform eladó cégeivel.

Az EBITDA az iparági sztenderd eljárásnak tekinthető. Az EBITDA rövidítése az angol “earnings before interest, tax, depreciation and amortisation”, magyarul: kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény. Kiszámítás képlete: EBITDA = adózás előtti eredmény + fizetett kamatok – kapott kamatok + értékcsökkenési leírás. Az adatok az éves beszámolóból származnak.

Az aEBITDA (azaz az adjusted EBITDA) az EBITDA kiigazításával készül, és az egyszeri, nem visszatérő bevételeket és költségeket + diszkrecionális költségeket is figyelembe veszi.

A harmadik mérőszám az SDE (Seller’s Disposable Earnings), vagyis a Tulajdonos Rendelkezésére Álló Jövedelem. Ez a mérőszám családi vállalkozások vagy kisebb vállalkozások cégértékének meghatározásában nyújt segítséget.

Azok, akik szívesen megismernék részletesebben az ezen mérőszámok mögötti tartalmat, illetve a számítások pontos levezetését, és ezek magyarázatát, azok a „ cégérték számítás , milyen mérőszámokat használunk?” oldalon tájékozódhanak.